Ο
κρόκος, το σαφράν ή ζαφορά όπως λέγεται
διαφορετικά, είναι ο στύμονας του άνθους κρόκος και χρησιμοποιείται στην
μαγειρική ως μπαχαρικό. Η φιλοσοφία της
χρήσης του μοιάζει σαν με αυτήν ενός ακριβού αρώματος: Μία σταγόνα αρκεί.
O
κρόκος από την Κοζάνη είναι περιζήτητος και δημοφιλής γιατί ξεχωρίζει για την
άριστη ποιότητά του που τον κατατάσσει στην πρώτη κατηγορία βιολογικής
καλλιέργειας κρόκου στον κόσμο.
Η διαδικασία συλλογής του είναι απαραίτητα
χειρονακτική, χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ.
κόκκινου κρόκου. Εχει λεπτό, φίνο και ντελικάτο άρωμα και διακριτική γεύση και
χαρίζει στα φαγητά ένα πορτοκαλί χρώμα. Μούλιασέ τον μια ώρα σε νερό και
σούρωσέ τον, πριν τον ρίξεις στο φαγητό σου και χρησιμοποίησε την ποσότητα του κρόκου που αναφέρουν οι
συνταγές σου διότι εύκολα αλλοιώνει τις γεύσεις.
Μπορείς
να τον χρησιμοποιήσεις και σε αλμυρά και γλυκά πιάτα όπως:
Σε
όλα τα όσπρια, φάβα, φακές, φασόλια, ρεβύθια, Δες εδώ συνταγή
Σε
σούπες, πιλάφι τηγανητό ρύζι, ριζότα και ζυμαρικά κατά την ώρα βρασμού τους για
να τους δώσεις χρυσοκίτρινο χρώμα π.χ. σε πένες και σε κριθαράκι
Σε
κρέμες τυριού
Σε
dip γιαουρτιού
Σε
σάλτσες
Σε
ζύμες για πίτες. Μούλιασε 2-3 πριν τους στύμονες που ορίζει η συνταγή αφαίρεσέ
τους και ρίξε τους στο μείγμα της ζύμης.
Σε
παγωτά και γρανίτες
Σε
πουλερικά και θαλασσινά
Σε
τραχανά
Σε
κους κους και πλιγούρι, ρίξε τον στο ταμπουλέ
Σε
βραστές πατάτες και φούρνου
Σε
dressings για σαλάτες
Σε
ροφήματα. Ετοίμασε τσάι ή όποιο άλλο ρόφημα θέλεις, ρίξε και μούλιασε 10-12 στύμονες για δέκα λεπτά, για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού
ρόφημα. Όταν ο κρόκος είναι σε σκόνη χρησιμοποιούμε μισό από το φακελάκι των
0,25g για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού. Η σκόνη δεν χρειάζεται μούλιασμα, αλλά προστίθεται
κατ' ευθείαν στα ροφήματα ή το νερό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου