Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΚΛΗΜΕΝΤΙΝΕΣΥλικά

1 κιλό μικρές κλημεντίνες, βιολογικές
1 κιλό ζάχαρη
γαρίφαλα άκοπα
το φλούδι 1 μεγάλου μανταρινιού, βιολογικού
100 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψημένα (αν θέλετε)

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τις κλημεντίνες σε νερό που κοχλάζει και τις βράζουμε 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε λεκάνη με άφθονο κρύο νερό. Τις αφήνουμε 3 ώρες αλλάζοντας το νερό 2 - 3 φορές.
Βάζουμε τη ζάχαρη με 4 ποτήρια νερό να βράσει. Ξύνουμε από το φλούδι του μανταρινιού το άσπρο εσωτερικό του, όσο μπορούμε, με ένα κουτάλι. Κόβουμε το φλούδι ψιλά ψιλά «κουρελάκια» και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τη ζάχαρη. Αφαιρούμε τον ομφαλό από τις κλημεντίνες με μυτερό μαχαιράκι.
Όταν αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίχνουμε τις κλημεντίνες και τα γαρίφαλα. Βράζουμε το γλυκό μέχρι να δέσει κανονικά το σιρόπι. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα, ένα εικοσιτετράωρο και τότε το ξαναβάζουμε στη φωτιά να «δέσει», γιατί θα έχουν αφήσει υγρά οι κλημεντίνες.
Χρειάζεται προσοχή για να «δέσει» πάλι το σιρόπι. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος. Αποσύρουμε ξανά το γλυκό και το αφήνουμε ένα εικοσιτετράωρο ακόμα γιατί είναι πιθανόν να αφήσουν κι άλλα υγρά τα φρούτα. «Δένουμε» τελικά το γλυκό και στο τέλος ρίχνουμε τα αμύγδαλα. Το βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.

Οι μικρές και ζουμερές -όντως- κλημεντίνες δεν έχουν το άρωμα των μανταρινιών, είναι όμως βολικές για γλυκό κουταλιού, μια και είναι μικρές και συμπαγείς. Τις αρωματίζουμε με φλούδι μανταρινιού και μοσχομυρίζουν.
Τα σιρόπια και τα γλυκά του κουταλιού χρειάζονται μαγείρεμα σε ζωηρή φωτιά. Όταν όμως προσθέτουμε τα φρούτα, χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία, για 5 λεπτά περίπου και την ξαναδυναμώνουμε μετά. 

ΕΥΗ ΒΟΥΤΣΙΝΑ - ΛΕΥΚΑΔΑ
Φωτογραφία ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου