Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

10 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΣ ΡΟΔΙ




Είναι νόστιμο, είναι της εποχής και τρώγεται όλες τις ώρες και σε διάφορες παραλλαγές. Αρκεί βέβαια να έχεις διάθεση και χρόνο να το καθαρίσεις. Δες παρακάτω γιατί πρέπει να προσθέσεις το ρόδι στη διατροφή σου…
1. Οι θρεπτικές του ιδιότητες είναι λίγο πολύ γνωστές. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ το ρόδι είναι από μόνο του ένα φρούτο που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει την υγεία.
2. Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες. Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ), που καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, το ρόδι μαζί με τα μούρα είναι το καλύτερο όπλο ενάντια στη γήρανση του δέρματος, στην ξηροδερμία και στην ακμή. Η αντιοξειδωτική του ικανότητα υπολογίζεται μάλιστα 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού.
3. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες ως προς τη χρόνια διάρροια και τη δυσεντερία και βοηθά στην αντιμετώπιση του έλκους.
4. Προστατεύει τα νεφρά από τις τοξίνες και εμποδίζει τις νεφρικές βλάβες.
5. Ο χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, γι’ αυτό και προστατεύει από ιώσεις και άλλες ασθένειες. Μάλιστα ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης βιταμίνης C που έχει ανάγκη ο ανθρώπινος οργανισμός.
6. Έχει αντιαλλεργική δράση, χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχει.
7. Ο χυμός του προστατεύει το ήπαρ και βοηθά στην αναγέννησή του όταν έχει υποστεί βλάβη.
8. Προστατεύει το αγγειακό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση της κακής χοληστερόλης. Έτσι, προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
9. Ο χυμός του ροδιού έχει αντικαρκινική δράση και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα θεωρείται ότι συμβάλλει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του δέρματος και του προστάτη και ότι προστατεύει από την ανάπτυξή τους.
10. Βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να νοσήσει κάποιος από διαβήτη. Για τον ίδιο λόγο βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς ενισχύει και τον μεταβολισμό.
Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και τις λιγοστές θερμίδες (γύρω στις 230 θερμίδες τα 280 γραμμάρια), καθώς και τις αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τότε μάλλον έχουμε πάρα πολλούς λόγους για να το προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
Τα είδη και πώς να τα διαλέξεις
Υπάρχουν γλυκά, ημίγλυκα και ξινά ρόδια, όμως το πιο σίγουρο αν δεν ξέρεις ποια σου αρέσουν είναι να πάρεις τα πιο βαριά και αυτά που έχουν την πιο σφιχτή και γυαλιστερή όψη.

Πώς να τα απολαύσεις
* Φρέσκα ως φρούτο και ενδιάμεσο σνακ ή μέσα σε σαλάτες.
* Σε χυμό μόνα τους ή μαζί με πορτοκάλι. Για να βγάλεις τον χυμό τους, τα στύβεις ακριβώς όπως τα πορτοκάλια. Μπορείς ακόμα να δημιουργήσεις και νόστιμα smoothies.

Το καθάρισμα
Και ερχόμαστε στην πιο βαρετή διαδικασία, που είναι το καθάρισμα. Ο πιο γρήγορος και απλός τρόπος για να καθαρίσουμε ένα ρόδι είναι να κόψουμε κυκλικά τη φλούδα του στο μέρος του κοτσανιού του και στη συνέχεια να το χαράξουμε σε φαρδιές λωρίδες μέχρι τη μέση περίπου, όπως κόβουμε το πορτοκάλι. Στη συνέχεια, το ανοίγουμε, όχι τελείως όμως και το αναποδογυρίζουμε. Το χτυπάμε αμέσως μετά με τη λαβή του μαχαιριού ή με ένα κουτάλι και οι σπόροι πέφτουν μόνοι τους στο πιάτο.

Πώς να τα διατηρήσεις
Αν είναι στο κλαδί τους, τα ρόδια διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου, διαφορετικά θέλουν ψυγείο. Μπορείς επίσης να τα βάλεις καθαρισμένα σε σακουλάκια και να τα διατηρείς στην κατάψυξη, ώστε να παίρνεις όποτε θέλεις έτοιμους τους σπόρους τους για χρήση.

Chef ΝΑΝΤΙΑ ΛΙΑΡΓΚΟΒΑ
http://www.olivemagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου