Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΓΛΥΚΟΡΙΖΑ
Η γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) πολυετές φυτό, ιθαγενές της Νότιας Ευρώπης και της Ασίας. Έχει ύψος μέχρι 1μ., μακριές ρίζες μήκους 1-2μ., πτεροειδή φύλλα και μοβ ή κυανά άνθη. Με χαρακτηριστική γλυκιά γεύση που οφείλεται στην γλυκαντική ουσία γλυκοριζίνη. Αυτή η ουσία είναι 50 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Προέλευση: Ευρώπη, Ασία, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία.
Η γλυκόριζα, χάρη στην ευχάριστη γεύση της, λατρεύτηκε από πολλούς αρχαίους λαούς και χρησιμοποιήθηκε για διάφορες χρήσεις. Στους Αιγύπτιους ήταν ότι το τζίνσενγκ για τους Κινέζους, φάρμακο για πολλά είδη παθήσεων, ενώ παράλληλα έφτιαχναν και ποτό από αυτή. Μεγάλες ποσότητες γλυκόριζας έχουν βρεθεί στο τάφο του βασιλιά Τουταγχαμών.
Χάρη στη γλυκιά της γεύση χρησιμοποιείται στη βιομηχανία ζαχαρωτών γλυκόριζας. Εξαιρετικά δημοφιλή στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη και στις Σκανδιναβικές χώρες. Στη Συρία, την καταναλώνουν ως ποτό, ενώ στην Ιταλία την μασούν για μια πιο καθαρή αναπνοή.
Εκτός από τους Αιγύπτιους, το φυτό χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Σύμφωνα με το Θεόφραστο (3οςαι. π.Χ.), οι Σκύθες, είχαν μυηθεί στη γλυκόριζα από τους Έλληνες, μασούσαν γλυκόριζα και μπορούσαν να ζήσουν 12 μέρες χωρίς νερό. Τον 1οαι. ο γιατρός Διοσκουρίδης της έδωσε το βοτανολογικό της όνομα που προέρχεται από τις λέξεις «γλυκός» και «ρίζα». Ο Ρωμαίος Πλίνιος συνιστούσε την κατανάλωση της γλυκόριζας για την ανακούφιση από την πείνα και τη δίψα. Το 13οαι. το εκχύλισμα του φυτού χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο. Πιθανολογείται ότι οι έμποροι που πουλούσαν τη γλυκόριζα ως φάρμακο, τη συνδύαζαν με μέλι, δημιουργώντας έτσι τα πρώτα ζαχαρωτά από γλυκόριζα. Την εποχή αυτή και συγκεκριμένα το 1305, ο Βασιλιάς Εδουάρδος Ι της Αγγλίας φορολογούσε την εισαγόμενη στην Αγγλία γλυκόριζα, προκειμένου να συγκεντρωθούν φορολογικά έσοδα για τη δημιουργία της γέφυρας του Λονδίνου.
Γλυκιά γεύση που θυμίζει ελαφρώς γλυκάνισο με σχετικά αλμυρή και πικρή επίγευση. Η γλυκόριζα, συστατικό πολλών εδεσμάτων της Κινεζικής κουζίνας που έχουν σάλτσα σόγιας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ροφημάτων, παγωτών, σπιτικών καραμελών και λικέρ. Συνδυάζεται με μπαχάρι, κάρδαμο, κανέλα, γαρίφαλο, τζίντζερ, πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου