Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ




Το γλυκό του Σεπτέμβρη.
“Μουσταλευριά, η Ρετσέτα της νόνας μου”.

Υλικά

4 κιλά μούστος
5 κουταλιές της σούπας στάχτη,
1 ½  φλυτζάνι του τσαγιού καρύδια χοντροκομμένα
2 φλιτζάνια περίπου αλεύρι

Για το γαρνίρισμα
κανέλα
καβουρδισμένο σουσάμι

Εκτέλεση

Σουρώνετε το μούστο με σουρωτήρι και τουλπάνι δυο φορές, βάζετε τη στάχτη σ’ ένα τουλπάνι (εφόσον πρώτα την έχουμε κοσκινίσει με ένα ψιλό τούλι) και το δένετε. Το ρίχνετε μέσα στο μούστο και τον αφήνετε να πάρει μερικές βραδείς. Αφαιρείτε με ένα κουτάλι το σχηματιζόμενα αφρό, και αφού πάρει μερικές βράσεις ακόμη, τραβάτε τη κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε το τουλουπάνι με τη στάχτη και αφήνετε το μούστο να κατασταλάξει όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα το σουρώνετε (στο σουρωτήρι και ψιλό τουλπάνι) και τον βάζετε σε άλλη κατσαρόλα, με προσοχή να μην πέσουν τα κατακάθια και τον βάζετε στη φωτιά να βράση.
Ρίχνετε στη συνέχεια λίγο-λίγο το αλεύρι δουλεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα για να ανακατευθεί καλά και όταν αρχίσει να πήζει, ρίχνετε τα καρύδια, ανακατεύοντας διαρκώς να πήξη και να γίνει σαν κρέμα (γύρω στα 45 λεπτά ανακάτεμα).
Δοκιμάζεται σε ένα βρεγμένο πιάτο τη σωστή πυκνότητα, ρίχνοντας με ένα κουταλάκι λίγο από το μίγμα μας και αν αφενός ξεκολλά (ανοίγουμε ένα διάδρομο στη μέση με το δάκτυλο μας) και αφετέρου ο διάδρομος να κλείνει, τότε το μίγμα μας είναι έτοιμο.
Σερβίρετε σε πιατέλες η πιατάκια και ζέστη, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλα.
(Στη συνταγή μας αντί αλεύρι μπορείτε να βάλετε σιμιγδάλι, η διαφορά είναι ότι με το αλεύρι η υφή της είναι ποιο κρεμώδες).
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ-ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ – ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου