Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018

ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ




Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη Μυζηθρόπιτα της νόνας μου .. γιαγιάς.
«Το γλυκό έθιμο της Κυριακής της Τυρινής» και του Πάσχα.

Η Ρετσέτα

Υλικά

2 ½  κιλά μυζήθρα χλωρή ανάλατη από πρόβειο η κατσικίσιο γάλα (η και από ανάμεικτο γάλα),
16 αυγά, και 2 αυγά μόνο τους κορκους για την επικάλυψη,
4 βανίλιες,
1 κουτάλια της σούπας κόφτη κανέλα,
1 ματσάκι άνηθο,
½  κιλό ζάχαρη,
2 φλιτζανες μεγάλες του τσαγιού μέλι,
1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα,
(προαιρετικά 1 κουτάλια της σούπας κόφτη μπέικιν πάουντερ η σόδα).

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τη μυζήθρα το γάλα (αν θέλουμε στο γάλα ανακατεύουμε το μπέικιν πάουντερ η τη σόδα, προαιρετικά) και ανακατεύουμε με το χέρι η το μίξερ, μέχρι το μίγμα μας να γίνει κρεμώδες.
Σε μια άλλη λεκάνη ρίχνουμε τα 8 αυγά ολόκληρα και από τα αλλά 8 μόνο τους κορκους, τη ζάχαρη και το μέλι και ανακατεύουμε πολύ καλά, με το χέρι η το μίξερ.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το μίγμα στη λεκάνη που έχουμε το μίγμα της μυζήθρας με το γάλα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά την κανέλα τον ψιλοκομμένο άνηθο και της βανίλιες.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Λαδώνουμε ένα ταψί σαραντάρη και ρίχνουμε μέσα το μίγμα.
Σε ένα μπολ κτυπάμε τους κορκους από 2 αυγά με λίγο νερό και το απλώνουμε πάνω στο γλυκό για να πάρει χρώμα και γυαλάδα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για δυο περίπου ώρες ανάλογα το φούρνο μας, δοκιμάζουμε πριν ξεφουρνισουμε με μια οδοντογλυφίδα εάν κολάει.
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το αφήνουμε να κρυώσει και πασπαλίζουμε το γλυκό μας με κανέλα, κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ


ΓΙΩΡΓΟΣ  ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ – ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου