Σάββατο, 3 Ιανουαρίου 2015

ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΕΪΚ



Η συνταγή δόθηκε στην Άννα Σταθοπούλου, απο τη κ. Ναυσικά Σταθοπούλου με ιδιόχειρη σημείωση… «η συνταγή εδόθη επακριβώς * και καλόν είναι, εκτός από κτύπημα του βιτάμ+κρόκους+ζάχαρη τα υπόλοιπα να κτυπηθούν με ξύλινη κουτάλα και όχι ΜΙΞΕΡ. Kαλή ετιτυχία».

ΥΛΙΚΑ

1 βιτάμ (250 γραμμάρια),
2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
1 ¼  φλιτζάνια ζάχαρη,
¼ φλιτζάνι σταφίδες μαύρες,
¼ φλιτζάνι σταφίδες ξανθές,
½ φλιτζάνι καρύδια ψιλοκομμένα,
½ φλιτζάνι φρουί γλασέ σε ψιλά κομματάκια από διάφορες γεύσεις,
½ φλιτζάνι κονιάκ,
½ φλιτζάνι γάλα,
5 αυγά,
3 κουταλάκια κοφτά μπέικιν πάουντερ,
1 κουταλάκι κοφτό σόδα και
3 βανίλιες.

ΕΚΤΕΛΕΣΙΣ

Κτυπάμε το βιτάμ με τους κρόκους και την ζάχαρη. Ρίχνουμε το γάλα. Μετά ρίχνουμε από λίγο-λίγο το αλεύρι και τα ασπράδια που τα έχουμε χτυπήσει μαρέγκα. Λειώνουμε τη σόδα στο κονιάκ και τα προσθέτουμε κι αυτά. Στο τέλος ρίχνουμε και όλα τα υπόλοιπα και τα χτυπάμε ελαφρά. Τα αδειάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα (ει δυνατόν αντικολλητική) και ψήνουμε για μια περίπου ώρα. Όταν βγει από τον φούρνο το πασπαλίζουμε με άφθονη άσπρη ζάχαρη (εννοεί άχνη). Ο φούρνος επάνω-κάτω, στους 180 βαθμούς.

* Στα παλιά τα χρόνια, οι συνταγές δίνονταν συχνά πειραγμένες για να διατηρούν οι νοικοκυρές τα πρωτεία και τα μυστικά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου