Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΣΠΙΤΙΚΑ ΛΙΚΕΡ, 116 ΕΤΩΝ!


Ένας οικογενειακός θησαυρός και η αναγέννηση μια ποτοποιίας
Ο έμπορος κρασιών Βασίλης Πολυκαλάς ιδρύει το 1897 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς την Ποτοποιία Πολυκαλά. Η Ρένα Πολυκαλά 106 χρόνια αργότερα, το 2003, επιστρέφει στην Ελλάδα από το εξωτερικό ανοίγει τις σημειώσεις του προπάππου της, ξαναβρίσκει τις συνταγές του, εμπνέεται μοντέρνες συσκευασίες και ξαναχτίζει την οικογενειακή ποτοποιία. Η 40χρονη Ρένα που έχει έχει πια τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει να μου αφηγηθεί την ιστορία της οικογένειας.
Ο προπάππους της Βασίλης ήταν έμπορος κρασιών στο Ληξούρι και αγαπούσε ιδιαίτερα τα λικέρ. Η φύση τους δουλειάς του, του επέτρεπε να ταξιδεύει συχνά και να συλλέγει συνταγές για σπιτικά λικέρ από όλη την Ελλάδα. Κάπως έτσι ίδρυσε την επιχείρηση η οποία πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε στην Αθήνα. Στην πρωτεύουσα πια στην οδό Σταδίου τα κρασιά και τα λικέρ της οικογένειας συντρόφευαν γνωστούς Αθηναίους που μαζευόντουσαν στο Ποτοποιείο για να πιούνε απευθείας από τα βαρέλια και να συζητήσουν τα προβλήματα που απασχολούσαν την χώρα.
Η επιχείρηση λίγο αργότερα πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Πολυκαλά, παππού της Ρένας ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το βερμούτ και το ούζο και στον πατέρα της που την μετέφερε στην Αργυρούπολη. Τις δεκαετίες του '70, του '80 και του '90 υπήρχε πολύ μεγάλη ξενομανία, όπως μου λέει η Ρένα, και τα ελληνικά προϊόντα ήταν σε δεύτερη μοίρα. To 2003 η ίδια επιστρέφει από το εξωτερικό και συνειδητοποιεί από τη μια τον οικογενειακό θησαυρό και από την άλλη πόσα πολλά πράγματα μπορούσε και εκείνη να προσφέρει.


Η σύγχρονη εποχή, βρίσκει την ποτοποιία Πολυκαλά στην περιοχή του Βοτανικού, στην Αθήνα. Η Ρένα Πολυκαλά μαζί με τον πατέρα της Γιώργο συνεχίζει με αμείωτο κέφι και μεράκι την παραγωγή αλκοολούχων ποτών, σε ένα δίκτυο πελατών που καλύπτει πλέον όλη την Ελλάδα. Οι μυστικές συνταγές των λικέρ του προπάππου της δουλεύονται με την ίδια αφοσίωση και βαφτίζονται «Συλλογή Πολυκαλά 1897», συνδυάζονται με τη σύγχρονη εποχή και οι γεύσεις εξελίσσονται και απογειώνονται, οι συσκευασίες αντικαθίστανται με νέες πολυτελείς φιάλες, νέα προϊόντα και προτάσεις μπαίνουν στο προσκήνιο και το όνομα Πολυκαλά γίνεται συνώνυμο με την ποιότητα και το καλό γούστο.

Μιλώντας μαζί της καταλαβαίνω ότι και εκείνη αγαπάει ιδιαίτερα τα λικέρ της. «Δεν ήταν έτσι πάντα» με διορθώνει αλλά ομολογεί πως εντυπωσιάστηκε όταν κατάλαβε πόσο μεγάλο πλούτο έκρυβαν τα συνταγολόγια του προπάππου της. Σπιτικές συνταγές για λικέρ από όλη την Ελλάδα οι οποίες με μια μικρή προσαρμογή στο σήμερα δίνουν εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι πελάτες εκτός από την μαστίχα που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση εδώ και αρκετά χρόνια αγαπούν την τεντούρα, ένα συνδυασμό κανέλας και γαρύφαλλου αλλά και το φουντούκι. Το τελευταίο χρησιμοποιείται από πολλούς κοκτέιλ που δίνουν βάση στα ελληνικά προϊόντα και έχει εντυπωσιακό άρωμα.


Μια από τις ετικέτες που κάνουν τη Ρένα πολύ περήφανη είναι το Nona's Fioro, γλυκό κρασί μοσχάτο με εμβάπτιση αρμπαρόριζας, που αποδίδει έναν ευχάριστο και αρωματικό συνδυασμό. Οριακά ελαφρύ και γλυκόπιοτο, ιδανικό για επιδόρπιο συνοδεία φρούτων και γλυκών όπως ακριβώς επιθυμούσε η γιαγιά Ειρήνη. Σε εκείνη οφείλει άλλωστε και το όνομά του. Η νόνα Ειρήνη, η γιαγιά στα κεφαλλονίτικα, ζήτησε κάποια στιγμή από τον παππού να της φτιάξει ένα ποτό λίγο πιο ελαφρύ για εκείνη αλλά ταυτόχρονα και για ριφόρτσο, δηλαδή τονωτικό!

Πηγή: ΝΑΤΑΣΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ, Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου