Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΑΝΤΖΑΡΙΩΝ



Το χρώμα των λαχανικών αποκαλύπτει πολλά για τη θρεπτική τους αξία. Οι χρωστικές ουσίες μαρτυρούν την παρουσία πολλών ευεργετικών φυτοθρεπτικών συστατικών και αντιοξειδωτικών. Τα παντζάρια έχουν ένα βαθύ πορφυρό χρώμα με αρκετές παραλλαγές ανάλογα την ποικιλία. Τρώγονται κρύα στις σαλάτες, αλλά και ζεστά στο φαγητό. Για χιλιετίες είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές ιδιότητές τους και τις θετικές επιδράσεις στο σώμα.

Προλαμβάνει τον καρκίνο
Η ουσία βετανίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα πατζάρια, έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει τον σχηματισμό καρκινικών όγκων. Μάλιστα, το φαρμακευτικό σκεύασμα Adriamycin που χορηγείται στη χημειοθεραπεία περιέχει συνθετική βετανίνη. Γιατί να μην προστατευτείτε λαμβάνοντας αυτή την ισχυρή ένωση κατ ‘ευθείαν από τα παντζάρια;

Θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα
Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την σωστή πέψη των τροφών στο πεπτικό σύστημα, καθαρίζουν την εσωτερική μεμβράνη των εντέρων και δεσμεύουν τις τοξίνες οδηγώντας τες έξω από τον οργανισμό.

Συμβάλει στην αποτοξίνωση του ήπατος
Οι φυτοχημικές ουσίες βεταΐνη, βηταλαϊνης, και πηκτίνη που περιέχει το παντζάρι υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του ήπατος. Η βεταϊνη αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι και έτσι προλαμβάνει την λιπώδη νόσο του ήπατος και άλλες ασθένειες και βλάβες που έχουν σχέση με αυτό. Από την άλλη πλευρά, η βηταλαϊνη είναι ένας ισχυρός αντι-φλεγμονώδης και αντιοξειδωτικός παράγοντας ενώ η πηκτίνη βοηθά στην πέψη.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
Τα νιτρικά άλατα, που απαντώνται σε λαχανικά όπως τα παντζάρια και σε άλλα φυλλώδη λαχανικά, μετατρέπονται σε μονοξείδιο του αζώτου στο σώμα. Το μονοξείδιο του αζώτου χαλαρώνει και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνοντας τη ροή του αίματος. Έτσι, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει τη φυσική απόδοση, και λειτουργεί σαν θεραπεία για την δρεπανοκυτταρική αναιμία (2). Το αμινοξύ βεταϊνη, που είδαμε και πιο πριν, αποτρέπει επίσης τη συσσώρευση ομοκυστεΐνης (ένα άλλο αμινοξύ) στο αίμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα.

Περιέχει σίδηρο
Πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο από τη διατροφή τους, πράγμα που οδηγεί στην κόπωση σε πιο ήπια μορφή και σε αναιμία στην ακραία περίπτωση έλλειψης. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους στερώντας από τα κύτταρά του σώματός το οξυγόνο. Επίσης, τα παντζάρια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει το σίδηρο.

Ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου και τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Η έμμηνος ρύση και εμμηνόπαυση είναι γνωστό ότι προκαλούν ορμονική ανισορροπία. Τα φυτοχημικά που βρίσκονται στα παντζάρια βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και αυξάνουν την παραγωγή οιστρογόνων ελαχιστοποιώντας τα μηνιαία σκαμπανεβάσματα της διάθεσης. Επιπλέον, ο σίδηρος βοηθά στην παραγωγή αιμοπεταλίων, μειώνοντας την κόπωση και την ευερεθιστότητα. Τέλος, η βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ) βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης.

Σταθεροποιεί τη διάθεση και την ψυχική υγεία
Τα παντζάρια περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που προωθεί το αίσθημα ευεξίας και χαλάρωσης. Επίσης, η βεταΐνη προκαλεί την παραγωγή της ένωσης SAM-e μέσω του μεταβολισμού (ως το αποτέλεσμα της σύνθεσης αμινοξέων), η οποία είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό. Επιπλέον, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μπορεί να ενισχύσει τη μνήμη και να προλάβει την άνοια.

Βελτιώνει τη μυϊκή δύναμη, την αντοχή και την απόδοση
Τροφοδοτεί τους μύες με αυξημένη ροή αίματος πλούσια σε σίδηρο, νιτρώδη και μαγνήσιο. Μια μελέτη στο Washington University School of Medicine στο St. Louis του Μιζούρι έδειξε ότι η μυϊκή δύναμη αυξάνετε σημαντικά σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση χυμού παντζαριού.

Φροντίζει το δέρμα
Το φυλλικό οξύ είναι μία από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Επίσης, μπορεί να προλάβει τον καρκίνο του δέρματος και επαναφέρει την φυσική χρώση του δέρματος στην περίπτωση της λεύκης .

Αποτρέπει προβλήματα και δυσμορφίες στο έμβρυο
Το φυλλικό οξύ έχει καθοριστικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εμβρύου. Ειδικότερα, η συγκεκριμένη χημική ένωση διασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου και αποτρέπει τον κίνδυνο των δυσμορφιών όπως η δισχιδής ράχη. Τα παντζάρια ελαττώνουν επίσης το άγχος που μεταφέρει το έμβρυο στη μητέρα με τη βελτίωση της πέψης και της ανοσίας του οργανισμού, καθώς και την πρόληψη της οστεοπόρωσης και του πόνου στις αρθρώσεις που προκαλούνται από την εγκυμοσύνη.

Καταπολεμά τη φλεγμονή
Αυτή η κόκκινη ρίζα περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που αντιμετωπίζουν τις βλάβες των κυττάρων και έχει αντι-φλεγμονώδεις παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονής και καρκίνου .

Κατεβάζει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα παντζάρια έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν τη ροή του αίματος εξασφαλίζοντας έτσι την υγεία των αιμοφόρων αγγείων. Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη ενός ποτηριού χυμού παντζαριού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση, ακόμη και σε αυτούς των οποίων η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν ελέγχεται από τη φαρμακευτική αγωγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου