Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ



Αν έχετε βρεθεί στην Κίμωλο σίγουρα θα γνωρίζετε τη λαδένια, την «αρχαιότερη» πίτσα! Μια εύκολη συνταγή για ψωμί, το οποίο οι ντόπιοι νοστιμίζουν μόνο με ντομάτα και κρεμμύδι και πολύ ελαιόλαδο, γι΄ αυτό και την ονόμασαν λαδένια!

Υλικά

για την ζύμη
350 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμ. αλεύρι σκληρό
320 ml. νερό περίπου
8 γραμ. ξερή μαγιά
50 ml. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού αλάτι

Επιπλέον θα χρειαστούμε

2-3 μεγάλα κρεμμύδια
6 μεγάλες ντομάτες
100 ml. ελαιόλαδο περίπου
χοντρό αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε την μαγιά και την ζάχαρη. Προσθέτουμε σταδιακά το νερό, το αλάτι και το ελαιόλαδο, μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Αφήνουμε την ζύμη σε ζεστό σημείο για 40 λεπτά.
Κόβουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο ταψί αλείφουμε αρκετό ελαιόλαδο, βάζουμε μέσα το ζυμάρι και πιέζουμε με τα χέρια μέχρι να ανοίξει προσθέτοντας και πάλι ελαιόλαδο στην επιφάνεια.
Προσθέτουμε από πάνω τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και κατόπιν στους 180 για 30-35 λεπτά.

Τη σερβίρουμε ζεστή και κρύα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου