Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΔΕΙΠΝΟ - ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ



Η ιστορία της διατροφής, οι Φαίακες, η παχυσαρκία των σημερινών νέων και… η απήδαλος ναυς του ΝΑΟΚ. Μπορεί να αναπτυχθεί ο “Νους Υγιής” σε δύσκολους καιρούς;
Την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016 στις 7 μ.μ. στην Κέρκυρα, στον Κήπο του Λαού (παλαιά ανάκτορα), το Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Ιόνιου Πανεπιστήμιου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστήμιου Αθηνών, μπαίνουν στις κουζίνες των αρχαίων Φαιάκων αλλά και στα άδυτα της ψυχολογίας των εφήβων. Ποιες είναι οι διαχρονικές διατροφικές μας συνήθειες, πώς επηρεάζονται από τον πολιτισμό και πώς επηρεάζουν τα παιδιά μας; Τι έχει να προτείνει η Επιστήμη και ο Αθλητισμός; Τι μας διδάσκει η Ιστορία;

Η Αφορμή
Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα δύο ερευνών που αφορούν την παιδική διατροφή και υγεία. Το συνοπτικό συμπέρασμα είναι ότι τα παιδιά από την Κέρκυρα είναι τέταρτα σε παχυσαρκία στην Ευρώπη! Αυτό προκύπτει από έρευνα του Προγράμματος ΕΥΖΗΝ του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία των υπουργείων Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές/τριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας και οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι αυτές του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%).
Νεότερη «έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» που διεξήχθη για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατατάσσει τη χώρα μας στην 4η υψηλότερη θέση παιδικής παχυσαρκίας και έλλειψης αθλητικής δραστηριότητας ανάμεσα στις 42 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η Αιτία
Ο Ναυτικός Όμιλος της Κέρκυρας για ογδόντα χρόνια τώρα, αναπτύσσει δραστηριότητες  σύνδεσης του ανθρώπου με τη θάλασσα, εμπνέει και δραστηριοποιεί καθημερινά περισσότερους από 300 νέους αθλητές, 900 μέλη και αρκετές χιλιάδες φίλους με όραμα, ιδέα και αξίες που εμπνέονται από το τρίπτυχο “πανί – κουπί - κολύμπι”, τα μέσα δηλαδή που χρησιμοποίησε ο πολυμήχανος Οδυσσέας, για να φτάσει στο νησί των Φαιάκων. Με αυτά τα μέσα ο ΝΑΟΚ πλέει μέσα στη ρευστότητα της σύγχρονης εποχής και επιδιώκει να ανεβάσει στην απήδαλον ναυν του, τη νεολαία που ναυαγεί στη θάλασσα της αβεβαιότητας.

Ο Σκοπός
Η επιστροφή του Ανθρώπου στην Μητέρα του, στην Πατρίδα του ή στις Ρίζες του, γίνεται για να τον ξεκουράσει, να του γιατρέψει τις πληγές, να τον ανανεώσει και να τον επανασυνδέσει με τις αρχές με τις οποίες τον μεγάλωσε. Η επιστροφή στη βάση του καθενός είναι η αφετηρία για μια νέα αρχή, μια νέα εποχή στη ζωή του.
Η Ελλάδα είναι η πατρίδα του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Φιλοσοφίας και της Πολιτικής.
Το Ιόνιο εμπνέει αυτό το ταξίδι επιστροφής στην οικουμενική πατρίδα ακολουθώντας τα βήματα του Οδυσσέα. Η επιστροφή στο σπίτι, στο βασίλειο του Οδυσσέα είναι η επιστροφή στις αξίες της ζωής, στην πόλη, την πολιτική, τον πολιτισμό.
Το Ιόνιο εμπνέει, το Ιόνιο μας παρακινεί για επιστροφή στις αρχές μας, ενθαρρύνει τα νέα παιδιά να γνωρίσουν την ελληνική αγωγή: μεσογειακή διατροφή, αθλητισμός, πολιτισμός.

Ο Οργανισμός «Ionian inspires – Το Ιόνιο εμπνέει» σε συνεργασία με το προσφάτως ιδρυθέν Εργαστήριο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Ιονίου Πανεπιστημίου και τον ΝΑΟΚ αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία με αυτή την εκδήλωση να παρέμβουν στο ζήτημα της δίαιτας των σύγχρονων Ελλήνων, καταφεύγοντας στο πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν και στην πρόσφατη επιστημονική έρευνα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ionian inspires» ξεκίνησε τη δράση του το 2008 ως πρωτοβουλία με σκοπό την ανάδειξη των στοιχείων αυτών που πιστοποιούν το Ιόνιο ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Στα οκτώ χρόνια λειτουργίας του έχει οργανώσει σημαντικές ενέργειες διεθνούς ακτινοβολίας και ανταπόκρισης όπως η εκδήλωση στο Λονδίνο το 2008 με θέμα: “Ionian inspires British Writers”, το 2009 και το 2010 το Ιόνιο ενέπνευσε τους Άγγλους να παίξουν κρίκετ στο Ιόνιο, ενώ το 2012 διοργανώθηκε 15θήμερη εκστρατεία στην Αυστραλία με τίτλο Ionian inspires Australians με σκοπό την ευαισθητοποίηση των Ελλήνων Ομογενών και την προώθηση του τουρισμού στην Ελλάδα. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2012 (Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού) διοργάνωσε αθλητικούς αγώνες και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τον τίτλο “CORFU TOURATHLON  2012” γιορτάζοντας τον Τουρισμό και τη Φιλοξενία στον τόπο που γεννήθηκαν.

Η Εκδήλωση
18:30-18:50. Εισαγωγή και χαιρετισμοί εκπροσώπων φορέων.
Α’ ΜΕΡΟΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΙΤΑΣ
18:50-19:10. “Ομηρική διατροφή: Πρόσκληση σε δείπνο με τον Οδυσσέα, τον Αλκίνοο και την Αρήτη”. Αριάδνη Γκάρτζιου, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
19:10-19.20. “Αρχαίων Γεύσεις“, Θεόδωρος Παππάς, Καθηγητής  Αρχαίας  Ελληνικής Γραμματείας, Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας, Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
19:20-19:35: “Η Διατροφή της Αθήνας του Χρυσού Αιώνα. Ο Ιπποκράτης ως διαιτολόγος”. Αθανάσιος Ευσταθίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, Διευθυντής του Εργαστηρίου Μελέτης Αρχαίου Κόσμου του Ιονίου Πανεπιστημίου.
19.35-19.50: “Κατευθύνσεις για υγιεινή ζωή κατά τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας”, Άκης Παυλογιάννης, διδάκτωρ Ιστορίας του Αθλητισμού Ιονίου Πανεπιστημίου.
19.50-20.05: “Αθλητική Διατροφή”. Σταμάτης Σουβλάκης υποψήφιος διδάκτωρ Ιονίου Πανεπιστημίου.
20.05-20.15: Ερωτήσεις-Σύντομη συζήτηση

Β’ ΜΕΡΟΣ: Η ΔΙΑΙΤΑ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΣΜΟ
20:15 - 20:45. "Οι διατροφικές συνήθειες είναι προϊόν αλληλεπίδρασης του  πολιτισμού και της βιολογίας του ανθρώπου". Αντωνία Ματάλα, Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας της Διατροφής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
20:45 - 20:55. “Πόσο αξίζει ένα σάντουιτς”. Σπύρος Καλούδης, εκπρόσωπος του δικτύου: “η Κέρκυρα Παράγει”, παραγωγός Corfu Beer.
20:55 - 21:25: "Διατροφικές συνήθειες και συμπεριφορές παιδιών και εφήβων: από τις συστάσεις στις παρεμβάσεις". Μαίρη Γιαννακούλια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

21:30 - 23:00. Αρχαίο Συμπόσιο. Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας θα προσφέρει στο κοινό πιάτα εμπνευσμένα από τη διατροφή των Φαιάκων. Ευκαιρία για γνωριμία και συζήτηση του κοινού με τους ομιλητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου