Ένας
σπόρος λίγο μεγαλύτερος από το σουσάμι είναι μία από τις πολυτιμότερες τροφές
που μπορούμε να βάλουμε με άπειρους τρόπους στην καθημερινότητά μας. Μια πρώτη
ιδέα εξάλλου μας δίνει η λατινική του ονομασία που αποδεικνύει μια ιστορία πάνω
από 5000 χρόνια. Ο λόγος για το linus usitatissimus, ελληνιστί «λινάρι το
χρησιμότατο».
Διατροφική ασπίδα
Οι
σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι από τις πιο πλούσιες φυτικές πηγές
Ω3 λιπαρών οξέων- κυρίως α-λινολεϊκού οξέος (ALA)- και αντιοξειδωτικών ουσιών
όπως οι lignans, που στην εν λόγω υπερτροφή θα βρούμε σε ποσότητα 80πλάσια από
αυτή που περιέχουν παχιά ψάρια όπως ο σολομός, η πέστροφα ή η σαρδέλα.
Προφανώς, λοιπόν, με την κατανάλωσή του έχουμε και τα ανάλογα οφέλη, όπως η
ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς και του εγκεφάλου, η μείωση της
χοληστερίνης, ο περιορισμός των συμπτωμάτων φλεγμονωδών νόσων, κ.ά. Επίσης,
λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε ένα είδος φυτοχημικών, τα λεγόμενα
φυτοοιστρογόνα, θεωρείται ότι είναι και μία από τις φυσικές λύσεις σε
εξειδικευμένες θεραπείες για τη μείωση των δυσάρεστων επιπτώσεων της
εμμηνόπαυσης.
Ακόμη,
η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες είναι και ο λόγος που βοηθά
σημαντικά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ενώ η έλλειψη γλουτένης
καθιστά σίγουρα το ίδιο και τα παράγωγά του πιο εύπεπτα και κατάλληλα για άτομα
με γαστρεντερικές διαταραχές. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι διατροφολόγοι τον
εντάσσουν συχνά και σε προγράμματα απώλειας βάρους μιας και βοηθά σημαντικά στη
μείωση του λίπους στον οργανισμό. Πρόκειται λοιπόν αναμφισβήτητα για έναν
διατροφικό θησαυρό. Η λίστα με τα οφέλη του δεν σταματά εδώ, όμως, αφού σε
αυτήν προστίθενται και βιταμίνες όπως Ε, Κ, C (σε μικρότερα ποσοστά), βιταμίνες
του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και πρωτεΐνες.
Ο λιναρόσπορος στην
ελληνικό αγορά
Στην
ελληνική αγορά τον βρίσκουμε σκούρο, που δεν έχει υποστεί κάποια επεξεργασία,
σπασμένο, με ανοιχτό ξανθό χρώμα και πορτοκαλοκόκκινο που είναι γενετικά
τροποποιημένος. Έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο και λινέλαιο θα βρείτε στα
καταστήματα με βιολογικά προϊόντα και είδη υγιεινής και διατροφής. Για να
απολαύσεις όμως τα οφέλη του καλύτερα να μην τον αγοράσεις σπασμένο, καθώς
αυτοί που θα βρεις στα μαγαζιά είναι πολύ καιρό σπασμένοι συνήθως, με
αποτέλεσμα να έχουν χαθεί οι ευεργετικές του ιδιότητες. Ούτε και ολόκληρος
κάνει όμως “δουλειά”, καθώς για να έχει δράση πρέπει να είναι φρεσκοσπασμένος.
Γι’ αυτό, το καλύτερο είναι να τον αγοράσεις ολόκληρο και να τον σπάσεις όταν
θέλεις να τον χρησιμοποιήσεις σε γουδί ή ακόμα καλύτερα σε μύλο του καφέ
(επειδή οι κόκκοι του είναι μικροί, το μπλέντερ δεν τον “πιάνει”). Αν θέλεις
μπορείς να σπάσεις λίγο περισσότερο και να τον διατηρήσεις στο ψυγείο, να τον
καταναλώσεις όμως τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Πώς τον
χρησιμοποιούμε
Δεν
είναι τυχαία από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές αφού η γήινη και διακριτική
γεύση του σπόρου μας επιτρέπει να τον χρησιμοποιήσουμε σχεδόν παντού. Δοκίμασε
τον σπασμένο λιναρόσπορο μαζί με δημητριακά και βρώμη στο γάλα και στο
γιαούρτι, αλλά και σκέτο σε σαλάτες ή σούπες. Μπορείς επίσης να τον
χρησιμοποιήσεις σε αρτοσκευάσματα, αντί για αλεύρι (απλά σε αυτή την περίπτωση
θέλει περισσότερο σπάσιμο ώστε να γίνει σαν “πούδρα”), όπως σε μπισκότα, κέικ,
ψωμί πολύσπορο ή κουλούρια.
Το
λινέλαιο, που η απαλή και ελαφρώς γλυκιά του γεύση που θυμίζει γεύση ξηρών
καρπών, ταιριάζει πολύ σε χυμούς και smoothies αλλά ιδανικά καταναλώνεται σκέτο
σε παντός τύπου σαλάτες ή dressings.Τόλμησε επίσης να φτιάξεις και ωραιότατες
παραλλαγές σάλτσας πέστο με λινέλαιο και θα μας θυμηθείς. Ωστόσο δεν
προτείνουμε να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες το
καταστρέφουν. Θυμήσου επίσης ότι το λάδι από λιναρόσπορο έχει ημερομηνία λήξης
και ότι διατηρείται σε σημεία που δεν πρέπει να είναι ζεστά και φωτεινά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου