Υλικά
2
½ φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1
½ φλιτζάνι χαρουπάλευρο*
½
φλιτζάνι ελαιόλαδο
1
½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1
σφηνάκι κονιάκ
1
κουτ. γλυκού σόδα
1
½ φλιτζάνι ζάχαρη
½
κουτ. γλυκού κανέλα
1
φλιτζάνι μαύρες σταφίδες
(προαιρετικά)
1
φλιτζάνι καρύδια, τριμμένα (προαιρετικά)
ζάχαρη
άχνη για την επικάλυψη
Εκτέλεση
Σε
ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια - αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινίσει – τη
κανέλα, τις σταφίδες και τα καρύδια.
Διαλύουμε
τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού. Κτυπάμε ελαφρά στο μίξερ τη ζάχαρη με το
ελαιόλαδο, προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα, μετά το κονιάκ και στη
συνέχεια το μείγμα με τα αλεύρια σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε
μια παχύρευστη ζύμη.
Αδειάζουμε
το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα η σε ένα ταψάκι.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 55-60 λεπτά. Δοκιμάζουμε αν έχει
ψηθεί το κέικ βυθίζοντας ένα μαχαίρι και αν μας βγει υγρό το αφήνουμε να ψηθεί
για 5-10 λεπτά ακόμη.
Όταν
το κέικ ψηθεί, το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, το μεταφέρουμε σε μια πιατέλα και
το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
*Το
χαρουπάλευρο το βρίσκουμε σε ορισμένα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα με τα
βιολογικά προϊόντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου