Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ ΤΗΣ κ. ΤΟΥΛΑΣ



Η συνταγή της παστιτσάδας είναι από το βιβλίο «Κορφιάτικες Συνταγές της καλής και της νόνας» της Τούλας Κατσαρού-Βεργέτη.

Τι χρειαζόμαστε:

2 κιλά μοσχάρι
1 κιλό μακαρόνια χοντρά Νο. 5
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
μισό φλιτζάνι του τσαγιού λάδι
3 μεγάλα κρεμμύδια
6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι πιπέρι
κοκκινοπίπερο
1 πρέζα ζάχαρη
4 κουταλιές της σούπας πελτέ
3/4 φλιτζανιού τσαγιού κόκκινο κρασί
4 κουταλιές της σούπας ξίδι
Σπετσιερικό: κανέλλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο, δάφνη, μπαχάρι, κύμινο

Πώς το κάνουμε:

Κόβουμε το κρέας σε κομμάτια και το πλένουμε.
Το βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα με λάδι και το τσιγαρίζουμε από όλες τις μεριές μέχρι να ροδίσει.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα.
Σβήνουμε με το ξύδι σιγά-σιγά και το αφήνουμε να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά.
Όταν μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί.
Τα σβήνουμε με το κρασί.
Βάζουμε το αλάτι και νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το κρέας και κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε τον πελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να πυκνώσει πολύ η σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ζεματίζουμε με το βούτυρο.
Στη σκουτέλα που θα τα σερβίρουμε βάζουμε σάλτσα και ανακατεύουμε τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με τυρί και τοποθετούμε το κρέας πάνω με την υπόλοιπη σάλτσα.

Το σπετσιερικό είναι το μείγμα των μπαχαρικών που βάζει κανείς στην παστιτσάδα και μάλιστα υπάρχει φαρμακείο στην πόλη της Κέρκυρας από το οποίο μπορεί κανείς να το αγοράσει έτοιμο.

ΤΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ - ΒΕΡΓΕΤΗ - ΚΕΡΚΥΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου