Oι
πατάτες gratin dauphinoise πήραν το όνομά τους από την περιοχή Dauphiné, στις
Γαλλικές Άλπεις. Η συνταγή αποτελείται
από λεπτοκομμένες ροδέλες πατάτας που μαγειρεύονται μαζί με κρέμα γάλακτος σε
παραδοσιακό ατομικό πιάτο για gratin αλειμμένο με σκόρδο. Βέβαια, η προσθήκη
κρέμας γάλακτος και τυριού είναι μεταγενέστερη προσθήκη στην κλασική συνταγή.
Yλικά
1
κιλό πατάτες καθαρισμένες
4
φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
1
½ φλιτζάνι γραβιέρα τριμμένη
1
πρέζα μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
2
σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1
κουτ. σούπας βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε,
πλένουμε, κόβουμε τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, τις αλατίζουμε και τις
βάζουμε για 10 λεπτά σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Σε
μια κατσαρόλα βάζουμε τη κρέμα γάλακτος, το σκόρδο και το μοσχοκάρυδο τη
ζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε σιγανή φωτιά, ρίχνουμε τις πατάτες και βράζουμε για
5 λεπτά. Aποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη γραβιέρα και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε
ένα πυρίμαχο σκεύος, βάζουμε το μείγμα από τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τις 2-3
κουταλιές γραβιέρακαι φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου