Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018

ΧΑΛΒΑΣ ΘΙΑΚΟΣ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΚΑΙ ΠΕΤΙΜΕΖΙ




Υλικά

2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαύρο
2 φλιτζάνια τσαγιού παξιμάδι κοπανισμένο καλά,
(ή 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό).
1 φλιτζάνι τσαγιού αγνό παρθένο ελαιόλαδο
¼ αμύγδαλα χοντροκομμένα ανάλατα, αλλά όχι ψημένα.
1 φακελάκι κανέλλα σκόνη
1 φακελάκι σουσάμι

ΣΙΡΟΠΙ
1 και 1/3 του ποτηριού του νερού ζάχαρη
2/3 του ποτηριού του νερού πετιμέζι
(αν δεν έχετε πετιμέζι βάζετε δύο ποτήρια ζάχαρη)
3 ποτήρια νερό
1 ξυλάκι κανέλλας

Εκτέλεση

Καβουρδίζουμε το σουσάμι σε ένα τηγανάκι, ανακατεύοντας διαρκώς για να μην καεί και το αφήνουμε στην άκρη.
Βάζουμε το νερό τη ζάχαρη με το ξύλο της κανέλλας να σιγοβράσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι. Όταν είναι έτοιμο το τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι να κάψει και μετά προσθέτουμε τα αμύγδαλα χοντροκομμένα. Ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα διαρκώς ρίχνουμε σιγά - σιγά το αλεύρι, να ενσωματωθεί με το λάδι και τα αμύγδαλα, και στη συνέχεια το παξιμάδι, (ή το σιμιγδάλι), πάντα ανακατεύοντας.
Μόλις το μίγμα πάρει ελαφρά καστανό χρώμα ρίχνουμε ανακατεύοντας διαρκώς το σιρόπι όλο αλλά μία μία κουτάλα με προσοχή γιατί το σιρόπι πιτσιλάει όπως πέφτει στο καυτό μίγμα.
Μόλις το σιρόπι ενσωματωθεί με τη ζύμη αποσύρουμε το μείγμα για να μην καεί και γίνει ο χαλβάς μας πολύ σκούρος και βαρύς.
Απλώνουμε το μίγμα σε καθαρή επιφάνεια και το πατάμε να γίνει ομοιόμορφο σε πάχος. Κόβουμε κομμάτια σε ρόμβους ή με φορμούλες στο σχέδιο της αρεσκείας μας.
Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και την κανέλα σε σκόνη.
Αφού κρυώσει λίγο πασπαλίζουμε και με ζάχαρη.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ – ΠΛΑΤΡΕΙΘΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου