Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου 2018

ΜΠΟΜΠΟΤΑ



Το σαρακοστιανό γλυκό της Κεφαλονιάς, ρετσέτα της νόνας μου .. γιαγιάς ......

Υλικά

1 ½  κιλό αλεύρι καλαμποκιτικο, (προαιρετικά : αν θέλουμε να γίνει προς το κέικ το γλυκό μας, βάζουμε 1 κιλό αλεύρι καλαμποκιτικο και μισό κιλό αλεύρι φαρίνα),
2 ποτήρια του νερού ζάχαρη,
1 πορτοκαλί το χυμό και το ξύσμα,
1 ποτήρι του νερού λάδι,
2 κουτάλια της σούπας κανέλα,
2 κουτάλια της σούπας μέλη,
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ,
250 γραμμάρια σταφίδα μαύρη,
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα,
ζεστό νερό όσο πάρει.

Εκτέλεση

Σε ένα μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μέλι, το ξύσμα από το πορτοκαλί, και το χυμό από το πορτοκαλί που μέσα έχουμε διάλυση τη σόδα και ανακατεύουμε, ρίχνοντας σιγά-σιγά το ζεστό νερό (όσο πάρει) ώστε το μίγμα μας να γίνει χυλός όπως το κέικ.
Σε ένα πιάτο βάζουμε τη σταφίδα και την αλευρώνουμε.
Στη συνέχεια τη ρίχνουμε μέσα στο μίγμα και ανακατεύουμε.
Λαδώνουμε ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μίγμα. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 C μόνο από κάτω, για περίπου μια ώρα και κάτι, (ανάλογα το φούρνο).
Όταν ξεφουρνισουμε την αφήνουμε να κρυώσει και προαιρετικά πασπαλίζουμε με κανέλα η λίγο ξύσμα πορτοκαλιού, και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΣ – ΠΡΙΓΚΗΠΑΣ – ΣΑΜΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου